fbpx

07dec19:00Starten på Sæby SlagteriManegen - Sæby Kulturhus, Rådhuspladsen 2, 9300 Sæby

Hvad?

Tag til et spændende lokalt-relevant foredrag med forhenværende arkivar, cand.mag. Erik Christensen og hør ham fortælle om Svinekrigen i Vendsyssel.

Der var voldsom kamp om svinene i slutningen af 1800tallets Vendsyssel. Eksporten til England slog alle rekorder, men en svinepest i 1887 betød så voldsom en nedgang i landbrugets indtjening at bønderne begyndte at kigge sig om efter alternativer til de private slagterier.

Året efter forsøgte bønderne at danne et fælles andelsslagteri for Aalborg og Hjørring amter. Men initiativet led skibbrud og i stedet begyndte krigen om et slagteri på østkysten ved den store eksporthavn i Frederikshavn eller midt i landet ved Hjørring. Bønderne omkring Hjørring var i flertal og Østkysten tabte. Og der blev bygget et Andelssvineslagteri i både Hjørring og Nørresundby i januar 1891. En af bagmændene for tanken bag et slagteri mod øst var godsejeren på Hørbylund Anton Gregers Lassen. Da tanken om et slagteri i Frederikshavn faldt, gik han i stedet i gang med at skabe den infrastrukturelle baggrund for den Vendsysselske østkyst i form af en jernbane mellem Frederikshavn over Sæby, Dronninglund og til Nørresundby. Det blev startskuddet til Østkystbanen, som fra 1899 blev drevet af selskabet bag Frederikshavn-Fjerritslev Jernbanen.

Alle er velkomne
Pris: 40 kr. for medlemmer og 60 kr. for ikke- medlemmer. Prisen er inkl. kaffe og kage.

Mere

Hvornår?

(Torsdag) 19:00(GMT+01:00)

Hvor?

Manegen - Sæby Kulturhus

Rådhuspladsen 2, 9300 Sæby

Other Events

Get Directions

Comments are closed.