fbpx

11mar13:0013:30Månedens historie - Da Jernkilden skabte en helsebølge i SæbyKystmuseet (Sæby Museum), Søndergade 1B, 9300 Sæby

Hvad?

Hvor langt vil du gå i sundhedens navn? I slutningen af 1800-tallet ramte en helsebølge Danmark, og her kom Sæby også på kortet med opdagelsen af Jernkilden i 1882. Jernkilden blev opdaget ved et tilfælde under gravning efter ler ved Hans Aabels teglværk. Det jernholdige vand var uegnet til teglproduktion, men en gruppe arbejdere fra Sydtyskland kendte jernvandets helsebringende virkning fra deres hjemegn. ”En ”kilde-kone” stod for udskænkningen af det eftertragtede rødbrune vand og sørgede for, at der var pænt og ordentligt på stedet. – Faktisk var vandet så jernholdigt, at kurgæsterne senere måtte drikke det med glassugerør for at undgå at få tænderne misfarvet.

Kurvandsbehandlingen i Sæby blev blandt andet brugt mod søvnløshed, hovedpine, træthed og “hjertebanken med kortåndethed” Blandt kurgæsterne var kvinder og unge piger i overtal.

Her fortæller en af kvinderne om hendes egne erfaringer med kurbehandlingen i Sæby:
”Jeg havde som 15-årig skarlagensfeber, og derefter fik jeg en nyresygdom, som tog mine kræfter. Det må have været i 1890, jeg første gang var ved kilden. Jeg var så svag, at jeg måtte køres i sygevogn. To store glas vand drak jeg to gange daglig. Jeg besøgte jernkilden hver sommer, indtil jeg i 1900 var så rask, at jeg kunne gifte mig.”

I dag kan helsetrenden med jernholdigt vand måske undre, men i dagens Danmark ser vi ikke desto mindre stadig nye mærkværdige helsetrends, som dukker op, og som mange gladeligt hopper med på i forhåbningen om bedre helse, evig ungdom, mere lykke, færre rynker etc.

Men i marts måned kan du høre den fascinerende historie om Jernkilden i Sæby, om den helsebølge som kilden skabte samt om Jernkilden egentlig havde en sundhedsfremmende virkning. Vores museumsformidler vil også vise nogle spændende genstande, som knytter sig til Jernkilden, og så kan du jo spørge dig selv, om du ville drikke jernholdigt vand for at opnå bedre helse.

Arrangementet er gratis for museets gæster.

Mere

Hvornår?

lør 11. marts 2023 13:00 - lør 11. marts 2023 13:30(GMT+01:00)

Hvor?

Kystmuseet (Sæby Museum)

Søndergade 1B, 9300 Sæby

Other Events

Find vej

Kystmuseet (Sæby Museum)

Comments are closed.